Forskjellige grener innen motorsport for biler

Bilcross er populært i Norge. Det er en folkesport der man kan delta med billige biler. Løpene kjøres på lukkede baner og det er faktisk ikke engang krav til førerkort ifølge nettsiden til motorklubben i Gudbrandsdalen. På løpene sees fargeglade biler: små bobler som fiser rundt, volvoer med god sladd, små fiater osv. Årets løp i Sølvstufossen liknet galskap – inkludert bilvelt. En del av galskapen må bestå i at når det er mange biler på samme felt så kjører de inn i hverandre og subber hverandre rundt.

Drifting er gren som regnes som en ekstremsport, der hastighet, vinkel på hjulet og sporvalg er egne krav. Røyken står som en søyle etter bilene, og akkurat dette er en av de største underholdningsfaktorene. Bilene er konstant på vei fra en sladd til den neste og veien er full av svinger. Alt er veldig kontrollert og kan se litt ut som bilslalom. I svingene tas det en stor sladd-ikke så stor at bilen snurrer rundt, men såpass stor til at den runder svingen. Stilarten i denne sporten går foran fart-også ved målstreken. På Rudskogen arrangeres det årlig driftingkonkurranser og det er veldig populært. Nordmannen Fredrik Aasbø

vant driftingkonkurransen i World Series i 2015 arrangert i Irwindale, California i USA.

Offroad er en gren der ulike kjøretøy kan brukes. Mye kan sies om Quatar, men at det er en del spenning i ørkenen, det kan man ikke benekte. Der foregår det ørkenkonkurranser-kappløp på sanddyner.

Monstertruck Show blir holdt litt rundt om i verden. Dette er helt sinnssyke show store trucker med svære hjul, volter og bruker sandbakker og biler som hoppbakker. Denne sporten har ikke alltid vist seg å være så trygg for publikum. Trøndelag fikk besøk av en tysk, gulfarget monstertruck i 2012, men denne bilen “oppførte seg pent”.

Rallycross går ut på å kjøre raskest mulig på en bane. Bilene som benyttes er spesialbygde. Norge og Sverige har hevdet seg sterkt i denne konkurransen og gjør dette pr dags dato gjennom rallycrossførerne Petter Solberg og Johan Kristoffersson.

Grenen rally er en som kan foregå i mange dager der man kjører på avstengte veier og benytter seg av med fører som leser kart. Det handler om å kjøre så raskt som mulig. Det blir lange strekninger uten publikum. Brødrene Singh kjørte safari Rally i 1965 med en Volvo PV. I dag står bilen i et museum.

Grenen racing er kjent for sine løp med formel 1 biler, Nascar, Indycar, WTCC og Fia GT. Hva gjelder betegnelsen Grand prix, tilhører den konkurranser som omhandler Formel 1 biler. Disse løpene foregår på spesialbygde baner. Bilene kjører så raskt som oppimot 370 km/t og utsettes for enorm belastning i svingene. Det er kun en fører i bilene. Det har akkurat blitt avholdt et mesterskap i Sochi i Russland, der Lewis Hamilton

for team Mercedes ligger på topp med et team på 1300 personer med et budsjett på 300 millioner pr år. Han er regjerende verdensmester fra 2017. Han Et løp varer i to timer og han forteller at det er viktig å være i god fysisk form for å klare racene. Han må holde vekten nede for at totalvekten av ham og bilen skal være innenfor vektgrensen – ellers vil dette påvirke løpet og han vil tape sekunder, og det vil man jo ikke.