Martin Schanche

Det er lenge siden Martin Schanche ga seg som rallykjører, men han blir nok neppe glemt med det første. At han rakk å bli europamester hele 6 ganger, er bare en av grunnene. Mange husker hans voldsomme temperament, og hans karrière etter at han sluttet med rallycross. Det finnes nok av Schanche-klipp på YouTube å humre av, og selv om han ikke er aktiv lengre blir han fremdeles omtalt av mange som «Mr. Rallycross».

En begivenhetsrik rallykarrière

For de som er interesserte i motorsport har det vært mange gode minner av Schanche på banen opp gjennom årene. Da han under en EM-runde i 1992 ble «snurret» av en av de andre konkurrentene, laget han et stort leven og stilte seg midt på banen og veivet med armene. Dette endte selvfølgelig med at de andre deltakerne måtte bråbremse. A-finalen i Lyngås i 1994 mellom han selv og svenske Kenneth Hansen er også legendarisk, men det er kanskje en annen episode som skiller seg mest ut.

Mange av oss husker den elleville A-finalen i EM 1997 da Martin Schanche vant fordi panseret på bilen til rival Ludvig Hunsbedt åpnet seg og ble liggende over frontruten, slik at Hunsbedt fikk alvorlige problemer med sikten. Schanche hadde i utgangspunktet godtatt at han kom til å ende på en fortjent andreplass, men fikk likevel EM-seieren i gavepakke.

Det er ikke bare på grunn av rallycross Schanche har vært i rampelyset. Han var også FrP-politiker, og flere minnes episoder hvor han lot seg provosere av representanter fra andre partier. En karakter av hans kaliber har konsekvent blitt utsatt for hyppig parodiering, men for mange rallycross-tilhengere er mannen en helt. Det at han debuterte i løpssammenheng så sent da han var 27, tenner kanskje håp for en del attpåklatter som har lurt på om det er for sent for dem å starte.